Recept på en god morgon, middag och kväll.

Under åren har vi på Gustafs samlat ihop mängder med goda recept på Gustafskorv och våra övriga produkter. Vår egen huskock Hans Jacobsson har också en lång relation med häst och Gustafs och har bidragit med flera goda recept. Låt dig väl smaka!

gkorv_recept_02

2 portioner

3 medelstora rödbetor.
1 dl solrosfrön.
0,5 dl god rapsolja.
0,5 dl riven god Prästost.
1 msk riven pepparrot.
1/2 citron, raspat skal och saften.
Salt.

Gör såhär:
Koka rödbetorna mjuka i saltat vatten. Låt svalna och skala dem sedan. Skär dem i mindre bitar. Rosta fröna i stekpannan med lite salt och stänk i lite vatten. De är klara när de börjar få lite färg och en ljuvlig nötig doft börjar sprida sig i köket. Mixa sedan betor tillsammans med frön, pepparrot, olja och citron. Smaka av med salt. Peston passar ypperligt ihop med Gustafskorv! Gott också på en bit Skedvi knäckebröd.

4 portioner

500 g Granrökt Hästkött.
600 g skalad potatis, fast sort eller färskpotatis.
1 nypa timjan.
1 st fänkål.
100 g morötter.
100 g palsternacka.
1 st rödlök eller salladslök.

Gör såhär:
Tärna rotsaker och potatis i 3 cm tärningar, blanda med lite olja, timjan, salt och peppar. Grädda i ugn ca 20-25 minuter i 200 grader. När grönskakerna börjar kännas klara läggs skivorna av Granrökt Hästkött på rotsakerna och ugnen sätts på 250 graders grill i 5 minuter. Klart att äta.

Örtyoghurt
2 dl avrunnen yoghurt eller smaksatt Crème Fraiche. 1 tsk honung. Örter, hackade eller mixade efter smak. Salt och peppar. Blanda ihop allt och smaka av med salt och peppar.

4 portioner

600 gram kött. Med fördel hästbog eller bringa men också ytterfilé.
4 st gula lökar.
10 st kryddpepparkorn.
2 st lagerblad.
2 st medelstora morötter.
1 msk rapsolja.
1 liter vatten.
Maizenamjöl att reda den till önskad konsistens.

Gör såhär:
Tärna köttet i 3 cm bitar. Bryn först den hackade löken med lite rapsolja i en stor gryta. Lägg den åt sidan så länge och fortsätt sedan bryna köttet i omgångar i god värme så att det bryner och inte kokar. Slå över vatten och tillsätt allt kött, koka upp och skumma av väl innan lök och kryddor tillsätts. Koka på medelvärme i 25-40 minuter beroende på styckningsdetalj. Späd ev. med vatten. När köttet börjar kännas mört tillsätts morötter i skivor. Smaka av med salt och ev. lite vitpeppar. Red av med Maizenamjöl till önskad konsistens.

4 portioner

1 st Gustafskorv, hel ring 650 g. 
1 st gul lök.
1 bit chili eller sweet chilisås.
Salladsblad av valfri sort.
1 paket okokta äggnudlar.
Lite sesam- eller olivolja.
Ciabattabröd.
Lite sesamfrön.
1 st paprika.
1 paket fetaost.
1 st limeklyfta.
Salt.

Gör såhär:
Koka äggnudlarna och spola av i kallt vatten. Strimla alla grönsaker och woka dem i olja med chili och sesamfrön. Tänk på att inte woka för länge då förlorar grönsakerna sin krispighet. Tillsätt äggnudlarna, strimlad Gustafskorv och till sist fetaosten kort före servering. Grilla eller värm Ciabattabrödet och fyll med salladsblad, wok och slutligen den andra halvan av brödet överst. Servera med en limeklyfta och lite soja. Gott och enkelt.

4 portioner

1 paket Granrökt Hästkött, torkat enligt recept på Torkat Granrökt Hästkött.
500 g färska kantareller.
1 st fänkål eller 1 st blekselleristång.
1 st gul lök.
1/2 liter vatten.
2 st salladslökar eller 1/2 purjolök.
1,5 dl lättöl.
4 dl grädde.
4 dl mjölk.
Maizenamjöl.

Gör såhär:
Fräs svampen i smör tillsammans med hackad gul lök. Häll på vatten , öl och koka i 15 minuter. Tillsätt grädden, mjölken, koka upp och låt småputtra i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar samt red av med lite Maizenamjöl utrört i lite kallt vatten. Servera i kopp med en liten klick Crème Fraiche och torkade flingor av Granrökt Hästkött (se receptet Torkat Granrökt Hästkött). Soppan går att variera i oändlighet efter säsong med rotsaker, fänkål, paprika, lök, spenat, potatis, etc.

1 eller fler paket av Granrökt Hästkött.

Gör såhär:
Sätt ugnen på 80 grader, lägg skivor av Granrökt Hästkött på ett galler med en ugnsplåt under. Låt köttet torka i ca 3 timmar i vanlig ugn eller ca 2 timmar i varmluftsugn. Smakrikt och knaprigt. Mycket gott till Gustafs grönsakssoppa. Går även utmärkt att krydda i potatismos eller ha som torrskaffning till fiske- eller fjällturen.

1 paket Granrökt Hästkött.
1 bit parmesanost.
Lite basilika.
1 paket philadelphia färskost.
1 paket crostinis eller bruschetta.

Gör såhär:
Strimla Granrökt Hästkött och riv parmesanosten. Hacka basilikan och blanda ihop allt i en skål med färskosten. Lägg upp röran på crostinis och dekorera med bitar av paprika och purjolök.

Vårsallad
Sparris, rädisor, ruccola, solgul bulgur kokt med gurkmeja.

Sommarsallad
Jordgubbar, basilika, färska tomater, färska champinjoner och brieost.

Höstsallad
Lingonsylt, inlagd gurka, kokt potatis och blåmögelost.

Vintersallad
Prästostpesto, kantareller eller champinjoner, Crème Fraiche och olika rotfrukter.

Gör såhär:
Blanda ihop vald sallad efter eget sinne. Servera med smaksatt Crème Fraiche eller vinegrette. Följ säsongen då råvarorna har svensk kvalitet och rätt pris. Eller efter egen fantasi och tillgång i kylskåpet eller i den egna täppan. Servera med skivad, strimlad eller tärnad Gustafskorv, Granrökt Bondkorv eller Granrökt Hästkött.

4 portioner

500 g Gustafskorv.
600 g potatis.
100 g morötter.
100 g palsternacka.
2 st rödlökar.
2,5 dl öl.
Kalvfond.
Vatten.
Maizenamjöl.
1 nypa timjan, salt och vitpeppar.

Gör såhär:
Skala alla grönsakerna och skär i 2 cm strimlor. Koka upp öl, vatten och fond. Sjud kryddor, grönsaker och potatis tills de känns mjuka. Red av med lite Maizenamjöl. Späd med vatten under tiden så det täcker alla ingridienser. Lägg upp i djup tallrik med Gustafskorv, färska örter på toppen och servera med bröd och citrusyoghurt.

Youghurt på citrus
3 dl avrunnen yoghurt.
1 tsk honung.
1/2 st citron, pressa saften och riv skalet.

Blanda ihop allt och smaka av med salt och peppar.

4 portioner

250 g Gustafskorv.
1 paket pasta, gärna färsk.
2 dl Crème Fraiche.
1 st gul lök.
1 dl riven ost.
1 bit parmesanost.
1 nypa persilja.

1/2 krm svartpeppar.
Salt.

Gör såhär:
Tärna Gustafskorven och hacka löken. Bryn löken tillsammans med korven. Rör ner Crème Fraiche med den rivna osten och smaka av med salt och peppar. Koka pastan. Garnera med parmesanost och persilja. Njut tillsammans med en enkel grönsallad.

4 portioner

8-10 skivor formbröd.
En halv ring Gustafskorv.
2 dl Crème Fraiche.
2 dl riven ost.
1 bit smör.
Salt och peppar.

Gör såhär:
Bred lite smör på bröden. Skär Gustafskorven i små tärningar. Blanda ihop korven med Crème Fraiche tillsammans med lite salt och peppar. Rör till en mosad röra som fördelas på bröden och strö över den rivna osten. Gräddas därefter i ugn på 225° i ca 10 minuter.

4 portioner

4 st mjuka tunnbröd.
Ca 3/4 ring Gustafskorv.
6-8 st kalla färskpotatisar.
4 st salladsblad.
2-3 tomater.
1/2 färsk gurka.
3 dl gräddfil.
6 msk bostongurka.
2-3 msk chilisås.
Salt och peppar.

Gör såhär:
Bred ett tunt lager med smör på tunnbrödet. Lägg på salladen och den skivade potatisen. Skiva Gustafskorv, tomat, gurka och fördela över potatisen. Gör såsen genom att blanda gräddfil, bostongurka, chilisås i en skål. Smaka av med salt och peppar. Vik ihop tunnbrödet till en strut och toppa med såsen. Ett tips är att ställa brödet i ett kaffefilter för att förhindra att såsen rinner.

Några Ciabattabröd.
1 st Gustafskorv.
Lite grönsallad.
Tomater.
1 st gurka.
1 burk potatissallad.

Gör såhär:
Gör en skåra i brödet och fyll det med skivad Gustafskorv och fräscha salladsgrönsaker efter tycke och smak. Toppa med potatissallad. Snabbt, enkelt och gott till picknicken.

4 portioner

400 g Gustafskorv.
200 g Grevéost.
1 dl olivolja.
1 st citron med saft och skal.
Ca 1 kg potatis.
En knippe eller kruka basilika.
200 g körsbärstomater.
Rädisor och sparris efter tillgång och smak.
Salt och peppar.
8 st grillspett.

Gör såhär:
Koka och kyl ner potatisen. Skär Gustafskorv och ost i bitar, varva på spett med Körsbärstomaterna. Ställ därefter svalt. Blanda hackad basilika med olivoljan. Smaka av med peppar, salt samt saft och rivet skal från en citron. Tärna ner potatis. Skär grönsakerna i strimlor och blanda försiktigt ihop alltsammans med basilikaoljan. Servera spetten med potatissalladen som den är eller med en god yoghurtdressing smaksatt med grov senap och eventuellt med en grönsallad.

500 g Gustafskorv.
4 st ägg.
2 st rödlökar.
Några rädisor.
Sallad.
1 msk smör eller margarin.

Gör såhär:
Stek äggen och rödlöken. Bryn Gustafskorven snabbt och lätt på båda sidor så att den får en fin färg. Servera med några rädisor, lite sallad och eventuellt stekt potatis.

4 st Pitabröd.
400 g Gustafskorv.
100 g färska champinjoner. 1 st strimlad gul lök.
Krispig sallad.
Hjortronsylt.
Yoghurt.
Valfri sweet chilisås.

Fyll Pitabrödet och servera som kebab med tunnskivad Gustafskorv, champinjoner, strimlad lök, sallad och dressing eller sweet chilisås.

Hjortrondressing
Blanda lika delar hjortronsylt och avrunnen yoghurt. Salta och peppra efter smak.

4 st tunnbröd.
1 paket Granrökt Hästkött.
Wasabi med Crème Fraiche eller Pepparrotsvisp.
Frukt eller säsongens bär.
Örter, ärtskott eller en god sallad.

Gör såhär:
Lägg Granrökt Hästkött, Wasabi med Crème Fraiche eller Pepparrotsvispen tillsammans med örter eller en god sallad på tunnbrödet. Rulla ihop och låt stå en god stund innan serveringen. Kan med fördel göras dagen före och ligga inrullat i smörpapper, inte plastfolie som lätt kladdar ihop rullen. Skär tunnbrödsrullarna i bitar och servera med frukt eller säsongens bär. Passar mycket bra som förrätt eller aptitretare. Låt fantasin flöda och prova gärna med några tunna skivor Gustafskorv. Detta upplägg passar utmärkt när du bjuder till fest för dina vänner.

1 paket Granrökt Hästkött.
1 burk naturell yoghurt.
1 st citron.
1 st avokado.
Salt och peppar.

Strimla Granrökt Hästkött och tärna upp avokadon. Blanda ihop allt med yoghurt i en skål och smaka av med lite citronsaft, salt och peppar. Lägg röran på en bit Skedvi knäckebröd och njut.

1 portion

2 st skivor Granrökt Hästkött.
1/2 dl avrunnen yoghurt.
1 st klyfta melon.
1/2 st skivat äpple eller några skivade jordgubbar.
1 tsk riven pepparrot.
Några salladsblad.
Salt.

Gör såhär:
Blanda yoghurt, pepparrot och frukten. Krydda med lite salt. Lägg ett salladsblad, skivorna med Granrökt Hästkött och yoghurtsalladen i ett färskt gott bröd. Garnera med jordgubbar, melonskiva eller äppelskiva. Låt din egen fantasi forma smörgåsen.