Det goda hästköttet.
Mört och magrare än vanlig biff med mycket järn och Omega 3. Fantastiskt hög kvalitét som passar utmärkt för all sorts matlagning.
Hans goda recept.
Nya utsökta recept av vår huskock Hans Jacobsson. Speciellt framtaget för vårt goda granrökta och färska hästkött. Vi fyller på med nya recept under året.
Föregående bild
Nästa bild

Hans bjuder på nya spännande recept

Hans har genom åren blivit något av vår egen huskock. Nu har han tagit fram ett flertal nya recept på vårt granrökta och färska hästkött. Enkla goda recept som passar bra för alla årets stunder vid bordet.
Smaklig måltid!

Hans Jacobsson är kock med franska grunder. Han lagar svensk husmanskost med moderna metoder och har stort fokus på de rena råvarornas betydelse för den friska människan. Hans har varit kock på flera restauranger runt om i landet och huserar nu på Nova Park i Knivsta.

En matig sallad på Gustafskorv och lagrad ost från Grådö. Picklad pumpa, lite äpple, och bakade rödbetor berikar smakerna tillsammans med krispiga grönsaker efter eget val ger volym. Servera tillsammans med en god honungsvinegrette.

300 gr Gustafskorv
200 gr Grådöost
150 gr bakade rödbetor
Bladsallad, äpple, ärtskott, rädisor, gurka eller vad du tycker om.

Picklad pumpa
• 100 gr tärnad pumpa
• 0,5 dl ättika
• 1 dl socker
• 1 dl vatten

Honungsvinegrette
• 1 dl rapsolja
• 1/2 dl äppelcidervinäger
• 1,5 msk honung
• Salt och peppar

Gör såhär:
Skär pumpan i tärningar och koka i lättsaltat vatten. Koka ihop en lag på 0,5 dl ättika, 1 dl socker och 1 dl vatten. Lägg över pumpan i en ren burk och häll i lagen. Låt stå svalt. För honungsvinegrett blandar du ihop rapsolja, äppelcidervinäger, honung och smakar av med lite salt och peppar.
Skär upp Gustafskorven i halvmånar. Skölj grönsaker och lägg upp på ett fat. Lägg över övriga delar i bitar och servera med honungsvinegretten.

En trevlig sommarkväll passar bra med en god grillad hästfilé. Till detta har vi lime, hallonsmör, citron och rostad palsternacka med en god rödvinssås.

600 gram hästfilé
200 gram rumstempererat smör
1 paket frystorkade hallon krossat i en plastpåse
1 st lime
4 stora palsternackor
1 citron
Olivolja, salt och peppar
1 kg färskpotatis samt ingredienser för en god rödvinssås

Gör såhär:
Börja med hallonsmöret. Riv ner skalet från en halv lime, blanda med smör och hallonkrosset i en matberedare. Mixa slätt och smaksätt med saften från en halv lime, svartpeppar och salt. Rulla smörblandningen i ett smörpapper och ställ svalt. 20 minuter innan servering ställs den ut i rumstemperatur. Under tiden koka upp färskpotatis och tillaga rödvinssåsen.

Skala och strimla palsternackorna på längden. Rosta dem med olja och salt i 225 graders varmluftsugn tills de blir lite mörka i kanterna. Ta ut och blanda dem med rivet citronskal och lite svartpeppar. Detta kan göras i förväg och kan i efterhand värmas i en panna på grillen.

Skär hästfilén i portionsbitar och torka av dem med en bit hushållspapper. Grilla dem därefter hastigt på grillen men vänd bara en gång. Grilla till 54 grader innertemperatur och låt dem därefter vila i en bit folie i ca 20 minuter. Dela varje filébit snett på mitten och lägg upp på den rostade palsternackan. Toppa med hallonsmöret och servera med rödvinssås och kokt färskpotatis.

En maträtt perfekt för uteköket eller muurikkan. Allt kan strimlas ner och läggas i påsar för att snabbt tillsätta dessa i ordning för bästa resultat.

400 gram strimlad Gustafs Falu
100 gram hackad lök
100 gram purjolök
100 gram kantareller eller annan svamp
3 dl grädde
200 gram potatis, kokt i skivor
1 burk krossade enbär
Salt och peppar
2 msk rapsolja

Gör såhär:
Värm upp en panna riktigt het. Stek först korven därefter löken och svampen i oljan. Tillsätt grädde, krossade enbär, salt och peppar. Koka ihop och tillsätt potatisen. Smaka av med ytterligare salt, peppar och mer enbär. Garnera med strimlad purjolök eller salladskål. Gott även med lingon eller picklad rödlök.

En festlig och lyxig rätt med helstekt hästfilé och krämigt kokt fänkål med smakrik chutney som trevligt tillbehör. Rödvinssåsen som serveras till fulländar hela denna rätt.

600 gram hästfilé 
Rapsolja till stekning

Gräddkokt fänkål
• 1 stor fänkål
• 2 gula lökar
• Rapsolja
• 4 dl vispgrädde

Rabarberchutney
• 2 stänger rabarber (lätt skalade)
• 1 äpple
• ½ citron, saften och skalet
• 1 tsk riven ingefära
• 1 bit röd mild chili
• 1 msk honung
• 1 bit purjolök

Gör såhär:
Börja med att dela hästfilén på längden så att det blir två långa ländbitar. Bryn i het panna, krydda med salt och svartpeppar några minuter. Låt den därefter långbaka i ugnen på 100 grader tills innertempen är 55 grader. Tag ut och låt vila i folie.

För gräddkokt fänkål börjar du med att strimla fänkål och lök och svetta i låg värme i stor kastrull utan att den tar färg. När den känns mjuk så tillsätts grädde, lite salt och vitpeppar. Kokas därfeter i 20 minuter på medelhög värme tills den börjar tjockna/reduceras.

Rabarberchutneyn gör du genom att strimla lök, äpple, rabarber och svetta på samma sätt i kastrull i ca 6 minuter, tillsätt citron, honung och kryddor. Koka ihop till en simmig konsistens. Avsluta med att finstrimlad purjolök eller salladslök. Serveras gärna med rostad potatis och en enkel god rödvinssky.