logo

gustafs_slider_hans_01

Recept på en god morgon, middag och kväll.


Vår egen huskock Hans Jacobsson har en lång relation med häst och Gustafs. Under sina 30 år i branschen har Hans hunnit med att driva nio krogar, däribland anrika Ulfshyttans Herrgård, och har enligt honom själv serverat säkert tusen ringar Gustafskorv. Per år.

– Häst är ett fantastiskt kött. Det är magert, har mycket smak och är otroligt mört. Du kan laga allt från traditionell svensk husmanskost till det klassiska franska och all världens kök. Som en bonus är det dessutom klart billigare än annat nötkött.
Hans lovordar också hästköttet för dess breda användningsområde. Det går att röka, grava, steka, grilla eller äta rått som en tartar.

– Personligen gillar jag att grilla och lägger gärna en hästentrecote på gallret. Salt och svartpeppar räcker som kryddning, då får man fram köttets fina smak. Till det rostar jag gärna potatis och rotsaker. Här bjuder Hans på några av sina recept.

Låt dig väl smaka!

gustafs_receptbild_305x220_02

Rödbetspesto à la Dalom

3 medelstora rödbetor. 1 dl solrosfrön. 0,5 dl god rapsolja. 0,5 dl riven god Prästost. 1 msk riven pepparrot. 1/2 EKO citron, raspat skal och saften. Salt.

Koka rödbetorna mjuka i saltat vatten. Låt svalna och skala dem sedan. Skär dem i mindre bitar. Rosta fröna i stekpannan med lite salt och stänk i lite vatten. De är klara när de börjar få lite färg och en ljuvlig nötig doft börjar sprida sig i köket. Mixa sedan betor tillsammans med frön, pepparrot, olja och citron. Smaka av med salt. Peston passar ypperligt ihop med Gustafskorv! Gott också på Leksandsknäcke.
gustafs_receptbild_305x220_01

Kalops på hästbog

600 gram kött, 4 portioner. 4 st gula lökar. 10 st kryddpepparkorn. 2 st lagerblad. 2 st medelstora morötter. 1 msk rapsolja. 1 liter vatten. Maizenamjöl att reda den till önskad konsistens.

Tärna köttet i 3 cm bitar. Bryn först den hackade löken med lite rapsolja i en stor gryta. Lägg den åt sidan så länge och fortsätt sedan bryna köttet i omgångar i god värme så att det bryner och inte kokar. Slå över vatten och tillsätt allt kött, koka upp och skumma av väl innan lök och kryddor tillsätts. Koka på medelvärme i 25-40 minuter beroende på styckningsdetalj. Späd ev. med vatten. När köttet börjar kännas mört tillsätts morötter i skivor. Smaka av med salt och ev. lite vitpeppar. Red av med Maizenamjöl till önskad konsistens.


  • Granrökt Hästkött med rostade grönsaker och örtyoghurt

    4 portioner

    500 g Gustafs Granrökt Hästkött. 600 g skalad potatis, fast sort eller färskpotatis. 1 nypa timjan. 1 st fänkål. 100 g morötter. 100 g palsternacka. 1 st rödlök eller salladslök.

    Tärna rotsaker och potatis i 3 cm tärningar, blanda med lite olja, timjan, salt och peppar. Grädda i ugn ca 20-25 minuter i 200 grader. När grönskakerna börjar kännas klara läggs skivorna av Granrökt Hästkött på rotsakerna och ugnen sätts på 250 graders grill i 5 minuter. Klart att äta.

    Örtyoghurt
    2 dl avrunnen yoghurt eller smaksatt Crème Fraiche. 1 tsk honung. Örter, hackade eller mixade efter smak. Salt och peppar.

    Blanda ihop allt och smaka av med salt och peppar.
  • Wokmacka på Gustafskorv

    4 portioner

    1 st Gustafskorv. 1 st gul lök. 1 bit chili eller sweet chilisås. Salladsblad av någon sort. 1 paket okokta äggnudlar. Lite sesam- eller olivolja. Ciabattabröd. Lite sesamfrön. 1 st paprika. 1 paket fetaost. 1 st limeklyfta. Salt.

    Koka äggnudlarna och spola av i kallt vatten. Strimla alla grönsaker och woka dem i olja med chili och sesamfrön. Tänk på att inte woka för länge då förlorar grönsakerna sin krispighet. Tillsätt äggnudlarna, strimlad Gustafskorv och till sist fetaosten kort före servering. Grilla eller värm Ciabattabrödet och fyll med salladsblad, wok och slutligen den andra halvan av brödet överst. Servera med en limeklyfta och lite soja. Gott och enkelt.
  • Gustafs grönsakssoppa

    4 portioner

    1 paket Granrökt Hästkött, torkat enligt recept på nästa sida. 500 g färska kantareller. 1 st fänkål eller 1 st blekselleristång. 1 st gul lök. 1/2 liter vatten. 2 st salladslökar eller 1/2 purjolök. 1,5 dl lättöl. 4 dl grädde. 4 dl mjölk. Maizenamjöl.

    Fräs svampen i smör tillsammans med hackad gul lök. Häll på vatten , öl och koka i 15 minuter. Tillsätt grädden, mjölken, koka upp och låt småputtra i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar samt red av med lite Maizenamjöl utrört i lite kallt vatten. Servera i kopp med en liten klick Crème Fraiche och torkade flingor av Granrökt Hästkött (se nästa sida). Soppan går att variera i oändlighet efter säsong med rotsaker, fänkål, paprika, lök, spenat, potatis, etc.
  • Snabbrätt med Gustafs Granrökta Bondkorv

    4 portioner

    120 g Granrökt Bondkorv. 800 g kokt ris. 100 g vitkål. 1 st gul lök. 2 st strimlade morötter. 4 st strimlade stekta ägg. 1 nypa Cayennepeppar.

    Stek allt i en stekpanna, krydda med cayennepeppar. Snabbt, smidigt och lätt att ta reda på rester.

    Torka Granrökt Hästkött och Bondkorv
    Sätt ugnen på 80 grader, lägg skivor av Granrökt Hästkött eller Granrökt Bondkorv på ett galler med en ugnsplåt under. Låt köttet torka i ca 3 timmar i vanlig ugn eller 2 timmar i varmluftsugn. Smakrikt och knaprigt gott till soppan, krydda i potatismos eller som torrskaffning till fiske- eller fjällturen.
  • Gustafs Mingel

    Granrökt Hästkött. Parmesanost. Basilika. Philadelphia färskost. Crostinis.

    Strimla Granrökt Hästkött och riv parmesanosten. Hacka basilikan och blanda ihop allt i en skål med färskosten. Lägg upp röran på crostinis och dekorera med bitar av paprika och purjolök.
  • Gustafs sallader

    Serveras med smaksatt Crème Fraiche eller vinegrette. Följ säsongen då råvarorna har svensk kvalitet och rätt pris. Eller efter egen fantasi och tillgång i kylskåpet eller i den egna täppan. Servera med Gustafskorv, Granrökt Bondkorv eller Granrökt Hästkött.

    Vårsallad
    Sparris, rädisor, ruccola, solgul bulgur kokt med gurkmeja.

    Sommarsallad
    Jordgubbar, basilika, färska tomater, färska champinjoner och brieost.

    Höstsallad
    Lingonsylt, inlagd gurka, kokt potatis och blåmögelost.

    Vintersallad
    Prästostpesto, kantareller eller champinjoner, Crème Fraiche och olika rotfrukter.
  • Gustafs rotsaksgryta

    4 portioner

    500 g Gustafskorv. 600 g potatis. 100 g morötter. 100 g palsternacka. 2 st rödlökar. 2,5 dl öl. Kalvfond. Vatten. Maizenamjöl. 1 nypa timjan, salt och vitpeppar.

    Skala alla grönsakerna och skär i 2 cm strimlor. Koka upp öl, vatten och fond. Sjud kryddor, grönsaker och potatis tills de känns mjuka. Red av med lite Maizenamjöl. Späd med vatten under tiden så det täcker alla ingridienser. Lägg upp i djup tallrik med Gustafskorv, färska örter på toppen och servera med bröd och citrusyoghurt.

    Citrusyoghurt
    3 dl avrunnen yoghurt. 1 tsk honung. 1/2 st citron, pressa saften och riv skalet.

    Blanda ihop allt och smaka av med salt och peppar.
  • Pasta di Gustafo

    4 portioner

    250 g Gustafskorv. Pasta, gärna färsk. 2 dl Crème Fraiche. 1 st gul lök. 1 dl riven ost. Parmesanost och persilja. 1/2 krm svartpeppar. Salt.

    Tärna Gustafskorven och hacka löken. Bryn löken tillsammans med korven. Rör ner Crème Fraiche med den rivna osten och smaka av med salt och peppar. Koka pastan. Garnera med parmesanost och persilja. Njut tillsammans med en enkel grönsallad.
  • Varm macka på Gustafskorv

    4 portioner

    8-10 skivor formbröd. En halv ring Gustafskorv. 2 dl Crème Fraiche. 2 dl riven ost. Margarin. Salt och peppar.

    Bred lite margarin på bröden. Salta och peppra Crème Fraichen något och skär korven i små tärningar. Blanda Gustafskorv med Crème Fraiche. Rör till en mosad röra som fördelas på bröden och strö över den rivna osten. Gräddas därefter i ugn på 225° i ca 10 minuter.
  • Gustafs Wraps

    4 portioner

    4 st mjuka tunnbröd. ca 3/4 ring Gustafskorv. 6-8 st kalla färskpotatisar. 4 st salladsblad. 2-3 tomater. 1/2 färsk gurka. 3 dl gräddfil. 6 msk bostongurka. 2-3 msk chilisås. Salt och peppar.

    Bred ett tunt lager med smör på tunnbrödet. Lägg på salladen och den skivade potatisen. Skiva Gustafskorv, tomat, gurka och fördela över potatisen. Gör såsen genom att blanda gräddfil, bostongurka, chilisås i en skål. Smaka av med salt och peppar. Vik ihop tunnbrödet till en strut och toppa med såsen. Ett tips är att ställa brödet i ett kaffefilter för att förhindra att såsen rinner.
  • Gustafs Ciabatta

    Några Ciabattabröd. 1 st Gustafskorv. Lite grönsallad. Tomater. 1 st gurka. 1 burk potatissallad.

    Gör en skåra i brödet och fyll det med skivad Gustafskorv och fräscha salladsgrönsaker efter tycke och smak. Toppa med potatissallad. Enkelt och gott till picknicken.
  • Spett à la Gustafs

    4 portioner

    400 g Gustafskorv. 200 g Grevéost. 1 dl olivolja. 1 st citron med saft och skal. Ca 800 g potatis. En knippe eller kruka basilika. 200 g Körsbärstomater. Rädisor och Sparris efter tillgång och smak. Salt och peppar. 8 st grillspett.

    Koka och kyl ner potatisen. Skär Gustafskorv och ost i bitar, varva på spett med Körsbärstomaterna. Ställ därefter svalt. Blanda hackad basilika med olivoljan. Smaka av med peppar, salt samt saft och rivet skal från en citron. Tärna ner potatis. Skär grönsakerna i strimlor och blanda försiktigt ihop alltsammans med basilikaoljan. Servera spetten med potatissalladen som den är eller med en god yoghurtdressing smaksatt med grov senap och eventuellt med en grönsallad.
  • Snabblunch med Gustafskorv

    500 g Gustafskorv. 4 st ägg. 2 st rödlökar. Några rädisor. Sallad. 1 msk smör eller margarin.

    Stek äggen och rödlöken. Bryn Gustafskorven snabbt och lätt på båda sidor så att den får en fin färg. Servera med några rädisor, lite sallad och eventuellt stekt potatis.
  • Gustafs Kebab

    4 st Pitabröd. 400 g Gustafskorv. 100 g färska champinjoner. 1 st strimlad gul lök. Krispig sallad. Hjortronsylt. Yoghurt. Sweet chilisås.

    Fyll Pitabrödet och servera som kebab med tunnskivad Gustafskorv, champinjoner, strimlad lök, sallad och dressing eller sweet chilisås.

    Hjortrondressing
    Blanda lika delar hjortronsylt och avrunnen yoghurt. Salta och peppra efter smak.
  • Tunnbrödsrulle med Granrökt Hästkött

    4 st tunnbröd. Granrökt Hästkött. Wasabi med Crème Fraiche eller Pepparrotsvisp. Frukt eller säsongens bär. Örter, ärtskott eller en god sallad.

    Lägg Granrökt Hästkött, Wasabi med Crème Fraiche eller Pepparrotsvispen tillsammans med örter eller en god sallad på tunnbrödet. Rulla ihop och låt stå en god stund innan serveringen. Kan med fördel göras dagen före och ligga inrullat i smörpapper, inte plastfolie som lätt kladdar ihop rullen. Skär tunnbrödsrullarna i bitar och servera med frukt eller säsongens bär. Passar mycket bra som förrätt eller aptitretare. Låt fantasin flöda och prova gärna med några tunna skivor Gustafskorv. Detta upplägg passar utmärkt när du bjuder till fest för dina vänner.
  • Röra med Granrökt Hästkött

    Granrökt Hästkött. Naturell yoghurt. Citron. Avokado. Salt och peppar.

    Strimla Granrökt Hästkött och tärna upp avokadon. Blanda ihop allt med yoghurt i en skål och smaka av med lite citronsaft, salt och peppar. Lägg röran på en bit knäckebröd och njut.
  • Potatisgratäng med Granrökt Bondkorv eller Granrökt Hästkött

    4 portioner

    600 g skalad, strimlad eller skivad potatis. 2 st gula lökar. 4 dl grädde. ca 200 g Granrökt Bondkorv eller Granrökt Hästkött. 3 msk senap. Gräslök eller 1 st purjolök. Salt och peppar.

    Skala och strimla eller skiva potatisen. Varva med det strimlade köttet och löken tillsammans med hackad gräslök eller purjolök i en ugnfast form. Häll på grädden. Grädda ca 60 minuter i ugnen på ca 200°.
  • Fläskfilé fylld med Granrökt Bondkorv

    Fläskkött smakar ofta inte så mycket, men tillsammans med smakrika Gustafs Granrökta Bondkorv stiger rätten till gourmethöjd. Här serverat med en läcker potatisbakelse och en smakrik tomatsås.

    4 portioner

    600 g fläskfilé. 120 g Granrökt Bondkorv.

    Putsa fläskköttet och stick en skåra genom köttet på längden med en filékniv. Stick in en rulle av Granrökt Bondkorv. Krydda och bryn köttet i lite smör. Ugnstek därefter till 65° innertemperatur. Slå in i folie och låt vila en stund innan middag.

    Potatisbakelse
    500 g skalad potatis. 1 st gul lök. 1 dl riven ost. Salt och peppar.

    Riv potatis eller skär i stavar. Bryn i smör och en hackad lök. Låt kallna innan det blandas med den rivna osten. Krama 4 st bollar av potatisblandningen och forma i ett glas klädd med våt plastfolie. Lägg sedan upp dessa på en ugnsplåt. Ta bort plastfolien! Gratinera i varm ugn ca 200° i ca 20 minuter.

    Citrustomatsås
    400 g krossade tomater. 1 st gul lök. 1/2 chili. 1 st citron eller lime. Lite råsocker.

    Häll de krossade tomaterna i en kastrull tillsammans med hackad lök, citronsaft, rivet citronskal, chili och lite råsocker. Låt koka upp. Servera gärna med salladslök och färska primörer.
  • Smörgås med Granrökt Hästkött

    1 portion

    2 st skivor Granrökt Hästkött. 1/2 dl avrunnen yoghurt. 1 st melonklyfta. 1/2 st skivat äpple eller jordgubbar. 1 tsk riven pepparrot. Sallad. Salt.

    Blanda yoghurt, pepparrot och frukten. Krydda med lite salt. Lägg ett salladsblad, skivorna med Granrökt Hästkött och yoghurtsalladen i ett färskt gott bröd. Garnera med jordgubbar, melonskiva eller äppelskiva. Låt din egen fantasi forma smörgåsen.