logo

gustafs_slider_hast_01

Hästen har tagit plats i lyxköken.


Egentligen är det ganska märkligt att vi inte äter mer hästkött i Sverige. I Europas förlovade matland Italien har man för länge sedan upptäckt det fina hästköttet, och äter mest häst i Europa.

Om vi blickar lite längre bort, till Japan, hittar vi också en matkultur med häst som naturligt inslag. Här finns restauranger som är helt specialiserade på hästkött.

Och den som har ätit häst förstår varför.

”Det är mört och magrare än vanlig biff. Dessutom innehåller häst mycket järn och omega 3”, förklarade krögaren Fred Berkmiller när han öppnade den idag Michelin-rekommenderade restaurangen L’Escargot Bleu i Edinburgh.
Lyxkrogen Frantzén/Lindeberg i Gamla Stan i Stockholm är den enda restaurang i Sverige som har två stjärnor i Guide Michelin. Den är bäst i Sverige enligt White Guide och har tagit sig in på plats 20 över världens 50 bästa restauranger. Och lanserar nu häst på menyn.

Så visst är det lite märkligt att vi inte äter av detta fantastiska kött i Sverige. Fast tiden kanske är kommen, nu när hästen tagit plats i lyxkrogarnas kök. Det var inte så länge sedan vi fnyste åt rå fisk…